);

PRZYTULONE RIGATONI

21-02-2020

Rigatoni to rurka wymyślona w Rzymie. Przez żłobkowanie zewnętrznej strony świetnie nadaje się do sosów, które łagodnie opływają zatrzymując się na zewnętrznych ściankach. W naszej kuchni poszliśmy o krok dalej i zatopiliśmy ją w sosie pomidorowo - paprykowym, po czym ustawiliśmy przytulone do siebie i zapiekliśmy w małych, okrągłych naczyniach. Tak powstała vegańska orvitowa wersja zapiekanki makaronowej z rurki Rigatoni.

Składniki:

jedna duża cebula

3 ząbki czosnku

jedna papryka

przecier pomidorowy ok. 0,5 litra

3 łyżki czerwonego wina

sól, pieprz, zioła jakie lubimy

 

200 g makaronu Rigatoni Orvita

 

Przepis:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojone: cebulę, czosnek i paprykę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawy i wino. Wszystko gotujemy ok. 10 min pod przykryciem. Sos nie może być zbyt gęsty.

Makaron w misce zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach odlewamy wodę. W naczynie żaroodporne na dno wlewamy trochę sosu i ustawiamy rurki jedna przy drugiej. Staramy się napełnić sosem każdą rurkę tak aby wszystkie rurki były zanurzone.  Zapiekamy 15 -20 min w temp. 180 stopni. Wierzch można posypać posiekanymi orzechami nerkowca.

Podajemy z radością :)

Smacznego