);

WYTRAWNE ROLADKI NALEŚNIKOWE z mąki jasnej 630 Orvita

14-10-2019

Roladki są ciekawszą i nieco egzotyczną wersją naleśników. Co prawda klasyczny orkiszowy naleśnik z dżemem jest jednym z najpopularniejszych elementów naszej kuchni, ale tym razem spróbowałyśmy innej odsłony tego cienkiego placuszka. Okazało się, że ma zupełnie inny wymiar smakowy :)

 

 

  Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej Orvita typ 630 lub 1050 - 2 jajka - 250 ml mleka (może być roślinne) - 250 ml wody - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu Dodatki: łosoś, ser kozi, szczypiorek, sałata lub inne 30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego / kokosowego masło klarowane do smażenia

 

 

   Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min. Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik posmarować serem kozim, ułożyć plastry łososia i zrolować. Po schłodzeniu w lodówce pokroić na ok. 2 cm kawałki. Można podać np. w towarzystwie sałaty, szczypiorku, pomidorków. Rozkosznych wrażeń :)