);
Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia chleba. Urządzenia te są bardzo przydatne i w wielu czynnościach świetnie nas wyręczają (np. w wyrabianiu ciasta). Wybierając jednak trzeba zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość samodzielnego ustawiania długości czasu wyrabiania, rośnięcia czy pieczenia. Wtedy oprócz drożdży można piec chleb też na zakwasie.
W kuchni Orvitowej często pieczemy prosty chleb na drożdżach z poniższego przepisu:
Składniki:
1 kg mąki orkiszowej jasnej ORvita
ok. 650 ml letniej wody, ( można zmieszać z maślanką lub mlekiem)
8 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
łyżka miodu lub trzcinowego cukru
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: zioła, przyprawy, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, babka płesznik, czarnuszka czy kozieradka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, mąki i miodu, odczekać 15 min.
2. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie lub użyć do tej
czynności miksera czy innego robota kuchennego
3. Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
4. Ponownie zagnieść, włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki
lub uformować na blaszce.
5. Przed włożeniem do pieca i po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.
6. Piec 50 min-180 C.
Smacznych wrażeń :)
Foto by Aldona Szabłowska