);

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH

12-05-2020

Chleb można piec na różne sposoby wykorzystując do tego różne urządzenia. Ten chleb na drożdżach został upieczony w maszynie do pieczenia chleba. Urządzenia te są bardzo przydatne i w wielu czynnościach świetnie nas wyręczają (np. w wyrabianiu ciasta). Wybierając jednak trzeba zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość samodzielnego ustawiania długości czasu wyrabiania, rośnięcia czy pieczenia. Wtedy oprócz drożdży można piec chleb też na zakwasie.

W kuchni Orvitowej często pieczemy prosty chleb na drożdżach z poniższego przepisu:

 

                 Składniki:

                 1 kg mąki orkiszowej jasnej ORvita

                 ok. 650 ml letniej wody, ( można zmieszać z maślanką lub mlekiem)      

                 8 dkg drożdży      

                 1 łyżeczka soli

                 łyżka miodu lub trzcinowego cukru

                 1 łyżka oliwy

                 opcjonalnie: zioła, przyprawy, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, babka płesznik, czarnuszka czy kozieradka

 

               Sposób przygotowania:

               1. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, mąki i miodu, odczekać 15 min.

               2. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie lub użyć do tej   

                   czynności miksera czy innego robota kuchennego

               3. Miskę z ciastem nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

               4. Ponownie zagnieść, włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki

                   lub uformować na blaszce.       

               5. Przed włożeniem do pieca i po wyjęciu z pieca posmarować chleb wodą.

               6. Piec 50 min-180 C.

 

              Smacznych wrażeń :)

 

Foto by Aldona Szabłowska