);
Chlebek czosnkowo - ziołowy "do rwania" jest świetną przekąską lub dodatkiem do grilla czy sałat zamiast tradycyjnego pieczywa.
Nazwany chlebkiem po upieczeniu wygląda niemalże jak torcik w wersji wytrawnej. Można go łatwo odrywać i dzielić na aromatyczne ziołowo - czosnkowe kawałki. W orvitowej kuchni upiekliśmy taki chlebek oczywiście z naszej mąki orkiszowej. To kolejny dowód na to jak świetnie sprawdza się to prastare ziarno w domowych wypiekach. Chlebek smakuje wyśmienicie sam, ale również maczany w pastach warzywnych czy z awokado (guacamole).
Oto przepis na ciasto:
BIO MĄKA ORKISZOWA JASNA 630 Orvita - 600 g
drożdże świeże - 40 g
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml letniej wody
4 łyżki oliwy
Pomada ziołowo - czosnkowa:
150 g masła (można zmieszać z oliwą pół na pół)
duża garść posiekanej pietruszki i innych ziół, które lubimy
5 ząbków przeciśniętego czosnku
szczypta soli
Drożdże rozmieszaj z łyżką mąki, cukrem i odrobiną wody, pozostawiając na ok. 15 min.
W tym czasie przygotuj pomadę, mieszając tłuszcz z czosnkiem, ziołami i solą.
Rozrobione drożdże połącz z resztą mąki i pozostałymi składnikami, wyrabiając na gładkie sprężyste ciasto. Pozostaw na 45 min do wyrośnięcia.
Następnie na stolnicy rozwałkuj placek grubości ok. 1 cm, posmaruj pomadą czosnkowo-ziołową i pokrój w pasy (jak na zdjęciu)
Pasy składaj "w harmonijkę" i układaj pionowo na okrągłej blaszce, aż zapełnisz całą
Piecz przez godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
Smacznych wrażeń :)