ORKISZOWE PIERNIKI ORVITY
01-12-2022
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz czas Adwentu skłaniają nasze myśli do refleksji na temat tego, co wydarzyło się ponad 2000 lat temu w cichą i świętą noc, która niosła pokój ludziom wszem. Szukamy sposobów duchowych ale też praktycznych, jak chcemy świętować, by był to czas dobrych relacji, bycia razem, smacznego jedzenia, uśmiechów, czasem ważnych rozmów, słuchania i śpiewania kolęd, a przede wszystkim pokoju i radości.
Dla nas Adwent to czas refleksji ale też intensywnej pracy oraz testowania orkiszowych przepisów na świąteczne potrawy, by były zdrowsze i łatwiej strawne. Dzisiaj chcieliśmy się podzielić przepisem na orkiszowe pierniki Orvity, które ze względu na swój smak i kruchość są naprawdę warte i pieczenia i polecenia.
Oto przepis:
Orkiszowe pierniki Orvity
Przepis na ok.1 kg pierników
Składniki nr 1:
250 g miodu
20 g przyprawy do piernika (najlepiej naturalnej)
125 g masła sklarowanego
Lekko podgrzać i połączyć składniki, po czym ostudzić, ale tak, żeby nie straciły płynności
Składniki nr 2:
3 jaj + 1/3 szkl cukru trzcinowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol) - ubić mikserem
Składniki nr 1 i nr 2 razem połączyć
Składniki nr 3
1/2 łyżeczki sody
Połączyć z resztą składników (1 i 2) i wyrobić ciasto.
Wykrajać pierniczki i piec przez 8 minut w temperaturze 220 stopni.
Ozdobić według swojej inwencji twórczej.
Smacznych wrażeń :)