);

ORKISZOWE JAGODZIANKI

12-08-2020

Jagodzianki kojarzą się z ciepłem lata. Nam kojarzą się też z dzieciństwem i wakacjami spędzanymi na mazurskiej wsi, gdzie "przyszywana" mazurska Ciocia od 4 rano zrywała leśne jagody, by około południa wyjąć z pieca ciepłe bułeczki z ciemnym, słodkim jagodowym nadzieniem. Wtedy mąka pszenna nie zawierała tylu chemikaliów i nie czyniła jeszcze takiego spustoszenia w naszych organizmach. Nasze buzie były szczęśliwie umorusane, a języki  mocno granatowe :)

W poszukiwaniu smaków dzieciństwa powstały u nas orvitowe jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej, które przenoszą nas swoim smakiem i zapachem w upalne lato 1983 ...

 

Oto przepis:

Składniki:

- 500 gr mąki orkiszowej jasnej 630 ORvita

- 200 ml mleka

- 50 gr masła

- 20 gr drożdży

- 1 jajko

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli

- jagody zmieszane z cukrem (np. trzcinowym, ksylitolem itp.)

 

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać, dodać masło i cukier, wymieszać. Po przestygnięciu dodać rozkruszone drożdże i również wymieszać.

Mąkę, jajko i sól wsypać do miski. Dolać mleko z rozpuszczoną zawartością i dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki wkładając do środka łyżeczkę jagód wcześniej zmieszanych z cukrem (np. trzcinowym, ksylitolem itp.). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 - 20 min z termoobiegiem.

Smacznych wrażeń :)

                       Foto by Aldona Szabłowska