);
Jagodzianki kojarzą się z ciepłem lata. Nam kojarzą się też z dzieciństwem i wakacjami spędzanymi na mazurskiej wsi, gdzie "przyszywana" mazurska Ciocia od 4 rano zrywała leśne jagody, by około południa wyjąć z pieca ciepłe bułeczki z ciemnym, słodkim jagodowym nadzieniem. Wtedy mąka pszenna nie zawierała tylu chemikaliów i nie czyniła jeszcze takiego spustoszenia w naszych organizmach. Nasze buzie były szczęśliwie umorusane, a języki mocno granatowe :)
W poszukiwaniu smaków dzieciństwa powstały u nas orvitowe jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej, które przenoszą nas swoim smakiem i zapachem w upalne lato 1983 ...
Oto przepis:
Składniki:
- 500 gr mąki orkiszowej jasnej 630 ORvita
- 200 ml mleka
- 50 gr masła
- 20 gr drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- jagody zmieszane z cukrem (np. trzcinowym, ksylitolem itp.)
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, dodać masło i cukier, wymieszać. Po przestygnięciu dodać rozkruszone drożdże i również wymieszać.
Mąkę, jajko i sól wsypać do miski. Dolać mleko z rozpuszczoną zawartością i dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki wkładając do środka łyżeczkę jagód wcześniej zmieszanych z cukrem (np. trzcinowym, ksylitolem itp.). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 - 20 min z termoobiegiem.
Smacznych wrażeń :)
Foto by Aldona Szabłowska