);

ORKISZOWE BABECZKI MARCHEWKOWO - CZEKOLADOWE

14-10-2019

Składniki:

- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)

-1 i 1/2 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 łyżeczki sody oczyszczone

-jszczypta soli

-przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 3/4 szklanki oleju roślinnego (może być rozpuszczony olej kokosowy lub masło)

- 3 duże jaja lub 4 mniejsze

- 2 łyżki ciemnego kakao

- rodzynki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru z wanilią

Sposób wykonania:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.

Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao oraz z przyprawami.

W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt lub cukier z wanilą.

Następnie wymieszać z resztą składników.

 

Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

Można podać posypane pudrem lub polane lukrem czy miodem ...

Smacznych wrażeń :)