);

NALEŚNIKI ORKISZOWE ORVITA

25-09-2019

Naleśnik to klasyk nie tylko Polskiej kuchni. Oto nasz przepis na naleśniki z mąki orkiszowej:

 

Składniki:

             -  250 g mąki orkiszowej typ 630  lub 1050 Orvita

             -  2 jajka

             -  250 ml mleka

             -  250 ml wody lub 500 ml wody

             -  ½ łyżeczki soli

             -  1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

             -  Opcjonalnie - szczypta galgantu i mieszanki przypraw z pelargonią

             - 30g klarowanego masła lub oleju słonecznikowego / kokosowego

_______________________________________

        Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać (zmiksować). Odstawić na 10-15 min.

Naleśniki smażyć na patelni (najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym) z obu stron na złoty kolor. Można smarować dżemem, miodem, serkiem i podawać z uśmiechem w sercu :)