);

Makaronowy "RYŻ" z grzybami

07-09-2020

Makaron w formie ryżu to dość rzadki ale oryginalny kształt, który zagościł w naszym sklepie. Świetnie smakuje jako dodatek do zup. W sałatkach stanowi nie lada zagadkę, często trudną do zidentyfikowania dla degustujących.

W naszej kuchni makaronowy "ryż" zagościł w wersji obiadowej jako danie główne. W połączeniu z grzybami i cebulką idealnie wpisuje się w klimat jesiennych smaków.

Oto przepis (składniki na 2 osoby):

- 200 g makaronu "RYŻ" vege Orvita

- 200 g grzybów (mogą być podgrzybki, prawdziwki itp. lub boczniaki, w naszej wersji są to grzyby shitake)

- jedna większa cebula

- oliwa lub inny tłuszcz do smażenia

- łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu

- 2 łyżki sosu sojowego

- natka pietruszki

 

Makaron ugotować "aldente". Cebulę pokroić w piórka a grzyby w paski i podsmażyć na tłuszczu na patelni. Miód (lub syrop klonowy), sos sojowy wymieszać i dodać do grzybów, jeszcze chwilę smażyć. Ugotowany makaron dołożyć na patelnie i wszystko razem wymieszać, posypać pietruszką i wyłączyć. Można dosmaczyć solą i świeżomielonym pieprzem.

Smacznych wrażeń:)