Habermus to nazwa orkiszowej potrawy, przyrządzanej na słodko.
Św. Hildegarda zalecała jedzenie habermusu na śniadanie. Rzeczywiście jest w tym duży sens, żeby zacząć dzień tą właśnie potrawą. Dlaczego?
Habermus to duża dawka białka, węglowodanów, dobrze skomponowanych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i błonnika z najlepiej przyswajalnego ziarna jakim jest prastary orkisz odmiany Oberkulmer Rotkorn. Działa wzmacniająco i rozgrzewająco na organizm, powoduje też przypływ energii, co na starcie dnia ma duże znaczenie :)
Potrawę tę najczęściej robi się z kaszy drobnej, jednak jeśli nie mamy wiele czasu, habermus możemy przyrządzić z grysiku pełnoziarnistego lub płatków, które zalewamy wodą, mlekiem (można roślinnym) lub sokiem owocowym (np. z pomarańczy czy jabłek), dodajemy szczyptę galgantu, bertramu i nieco więcej cynamonu (najlepiej cejlońskiego). Wszystko razem mieszając zagotowujemy. Możemy dodać tarte jabłko lub inne owoce czy bakalie. Po chwili wyłączamy i mamy gotowe śniadanie. W naszej orvitowej wersji dodane są banany, płatki kokosowe i kasztany gotowane, przez które habermus jest jeszcze bardziej wzmacniający. Można dosłodzić miodem.
Jeśli mamy więcej czasu, możemy habermus zrobić z ziarna orkiszu (lub kaszy z całego ziarna), które trzeba wcześniej moczyć przez kilka godzin a później gotować ok. 15 min.
Niezależnie z czego przyrządzony - habermus to prawdziwy śniadaniowy "super food", szczególnie cenny by ruszyć z siłą i energią w nowy dzień.
Smacznych wrażeń :)
Zespół ORvita