);

GOFRY ORKISZOWE

22-01-2020

Pyszne, lekkie, chrupiące :)

Oto przepis:

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 630

1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bio)

2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej w formie pudru)

1 cukier waniliowy bio (nie  w a n i l i n o w y !)

szczypta soli

2 jajka

1/2 szkl roztopionego masła klarowanego ostudzonego lub inny tłuszcz np. olej słonecznikowy

1 i 1/3 szkl mleka (może być roślinne)

 

Najpierw wymieszać suche składniki. Następnie dodać jaja, tłuszcz i mleko i dobrze zmiksować.

Po 10 minutach nakładać niezbyt grubą warstwą do gofrownicy i zapiekać.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)

Można posypać pudrem, dżemem, syropem klonowym lub innymi dodatkami wg upodobania.

Smacznych wrażeń :)

 

Mąka orkiszowa Orvita, proszek bio i cukier waniliowy bio są dostępne w naszym sklepie:

https://orvita.pl/maka-orkiszowa-jasna-typ-630-1-kg-orvita.html

https://orvita.pl/proszek-do-pieczenia-bio-12g.html

https://orvita.pl/cukier-waniliowy-bio-20g.html