Zakwas możemy przechowywać długo, nie poświęcając mu czasu i regularnych zabiegów. Jak to zrobić? Dowiesz się za chwilkę :)
Właśnie wróciłam z 2-tygodniowego urlopu planowanego od dłuższego czasu. Urlop to dla mnie czas przygody i otwartości na nowe doznania. Jest jednak jedna stała i niezmienna rzecz, z której nie mogę zrezygnować bez względu na najpiękniejsze okoliczności. To mój chleb, bez którego jest mi naprawdę ciężko. Po pierwsze - ponieważ bardzo, bardzo lubię ten smak, a po drugie - ponieważ kupiony w sklepie chleb pszenny lub nawet z orkiszu niewiadomego pochodzenia mi nie służy, gdyż ze względu na nietolerancję glutenu mam po nim przykre dolegliwości. To skłoniło mnie do szukania rozwiązania, które pozwoliłoby mi zabezpieczyć się na czas urlopu w mój orkiszowy chleb na zakwasie. Jakiś czas temu usłyszałam, że zakwas można ususzyć. Postanowiłam sprawdzić w praktyce tą metodę. Na wyjazd w obowiązkowym zestawie podróżnym oprócz stroju kąpielowego i klapek wzięłam torebkę zakwasu i kilogram naszej orvitowej mąki. Ponieważ mieszkaliśmy z mężem w kwaterze, gdzie kuchnia wyposażona była w piekarnik, czułam się bezpiecznie:) Po kilku urlopowych dniach zaczęłam przywracać mój zakwas do życia i ... udało się! Zrobiłam z niego zaczyn i upiekłam orkiszowy chleb. W czasie naszego śniadania pomyślałam, że jedząc kromkę swojego własnego chleba, niezależnie od szerokości geograficznej i regionalnych tradycji kulinarnych, chociaż przez chwilę możesz poczuć się jak w domu. Taka cudowna intymność ...
A teraz przejdźmy do rzeczy praktycznych. Jak przygotować taki suchy zakwas i później go ożywić?
Jednym ze sposobów jest zagęszczenie naszego zwykłego zakwasu, czyli dokarmienie w proporcji więcej mąki a mniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Następnie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozkładamy, a najlepiej rozsmarowujemy cienką warstwę zakwasu i suszymy w temperaturze ok. 30 stopni (aby zbyt wysoką temperaturą nie uśmiercić bakterii zakwasowych).
U mnie proces ten wygląda tak, że po każdym mieszaniu i wyrabianiu ciasta na chleb zostawiam w misce oklejone ścianki ciastem, które schną sobie powoli do następnego dnia. Jeśli widzę, że zostawione resztki są już suche, skruszają się i odpadają z miski - zbieram je i wkładam do szczelnego woreczka. I tak kompletuję mój suchy zakwas, który czeka czasem nawet kilka miesięcy, aby znów odżyć.
Aby ożywić ususzony zakwas:
- do słoika wsypuję ok. 1 łyżkę suszonego zakwasu + 2 łyżki mąki (najlepiej razowej) + tyle letniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
... i czekam, trzymając go w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia zakwas powinien być ożywiony i gotowy do dalszych działań.
Dla wzmocnienia jego siły jeszcze raz go dokarmiam, tworząc zaczyn i po kilku godzinach zaczyniam ciasto na chleb.
Tym sposobem wyjeżdżając z domu na dłuższy czas, nie musisz hodować zakwasu od zera. Nie musisz martwić się o dokarmianie, trzymanie go w określonej temperaturze, ponieważ możesz mieć ze sobą "dobry początek", któremu w każdej chwili można przywrócić życie.
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Featured articles
ZAKWAS JEST JAK ... DZIECKO
15-05-2021
Chleb na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto zaczyna przygodę z pieczeniem na zakwasie, często przygoda ta towarzyszy mu do końca...
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
Cookies settings
Strictly necessary cookies
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.
Our website uses Google services such as Google Analytics and Google Ads. To learn more about how Google uses data from our website, please review Google's privacy policy and terms.
Sending advertising-related data
I agree to send data related to advertising to Google.
Google personalized ads
I agree to the use of personalized ads. These ads are tailored to specific user preferences, behaviors, and characteristics. Google collects data on user activities online, such as searches, visited websites, clicks, and online purchases, to better understand their interests and preferences.