);

JESIENNA SZARLOTKA ORKISZOWA

29-10-2019

Jesień kojarzy się z jabłkami i cynamonem. Jesienne jabłka smakują wyjątkowo. Klasyczna wersja szarlotki jest prosta i udaje się prawie każdemu. Orkiszowa na kruchym cieście smakuje wyśmienicie :)

Oto przepis:

Ciasto:

2 szklanki mąki jasnej 630 orkiszowej

250 gr zimnego masła

3 łyżki cukru trzcinowego (może być ksylitol lub erytrytol)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek waniliowy lub cukier z wanilią (nie waniliną)

jedno jajko

 

Mus jabłkowy:

1,5 kg jabłek (np. szara reneta, boskop)

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

Z mąki, posiekanego masła, cukru, proszku, olejku i jajka zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

Foremkę wym (ok. 24X24 cm) wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i wysypać otrębami. Dno wyłożyć warstwą ciasta. Nałożyć mus jabłkowy i przykryć wiórkami ciasta (można zetrzeć na dużych oczkach tarki).

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180C.

Po ostygnięciu można posypać pudrem lub oblać lukrem.

Smacznych wrażeń :)

                              foto by Aldona Szabłowska