);
Jesień kojarzy się z jabłkami i cynamonem. Jesienne jabłka smakują wyjątkowo. Klasyczna wersja szarlotki jest prosta i udaje się prawie każdemu. Orkiszowa na kruchym cieście smakuje wyśmienicie :)
Oto przepis:
Ciasto:
2 szklanki mąki jasnej 630 orkiszowej
250 gr zimnego masła
3 łyżki cukru trzcinowego (może być ksylitol lub erytrytol)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy lub cukier z wanilią (nie waniliną)
jedno jajko
Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek (np. szara reneta, boskop)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Z mąki, posiekanego masła, cukru, proszku, olejku i jajka zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
Foremkę wym (ok. 24X24 cm) wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i wysypać otrębami. Dno wyłożyć warstwą ciasta. Nałożyć mus jabłkowy i przykryć wiórkami ciasta (można zetrzeć na dużych oczkach tarki).
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180C.
Po ostygnięciu można posypać pudrem lub oblać lukrem.
Smacznych wrażeń :)
foto by Aldona Szabłowska