DLA KOGO ORKISZ?
30-09-2023
Dla kogo Orkisz lub inaczej kto powinien jeść Orkisz?
Takie pytanie pojawiło się ze strony kilku osób, które jeszcze nie znają naszych produktów i dlatego postanowiłam zamieścić tan wpis, choć nieco oczywisty dla naszych stałych klientów to mam nadzieję, że będzie wartościowy dla osób nieznających jeszcze orkiszu i jego specyfiki.
Po pierwsze -warto wiedzieć, że nie każdy orkisz to orkisz. Chcę przez to powiedzieć, że osobiście używam i widzę dobroczynny wpływ na zdrowie wśród moich znajomych i klientów tylko w przypadku używania orkiszu prastarych odmian i dlatego ORVITA, sprzedaje tylko tę najcenniejszą odmianę OBERKULMER ROTKORN.
Po drugie - warto sprawdzić pochodzenie orkiszu szczególnie w czasie wysypu ofert niewiadomego rodzaju i pochodzenia spotęgowanego zalewem zboża z Ukrainy, które jest uprawiane wg zupełnie innych norm niż w Polsce. Innymi słowy, warto mieć zaufane źródło orkiszu jak na przykład ORVITA, która sprzedaje tylko produkty ze zboża zebranego z pól, na które sami dostarczamy 100% naszego materiału siewnego, dzięki czemu jesteśmy pewni, że nasz orkisz to ten orkisz. Wszystkie pola, na których uprawiamy nasz orkisz, są obecnie w pełni certyfikowane jako uprawy ekologiczne i znajdują się na Pomorzu i w Wielkopolsce.
Jak już mamy pewność, że mówimy o konkretnej odmianie orkiszu jak na przykład Oberkulmer Rotkorn pochodzący z zaufanego ekologicznego źródła to jestem pewna, że taki orkisz będzie służył zdrowiu każdego, może z wyjątkiem osób, które mają silną alergię, ale tu pojawia się ważny aspekt związany z nietolerancjami glutenu. Moje osobiste doświadczenie jest takie, że po zachorowaniu na Hashimoto i dysfunkcję jelit, przez wiele lat nie jadłam zbóż, będąc przekonana, że mam nietolerancje glutenu a po namowie przyjaciółki, kiedy spróbowałam Orkiszu z ORVITY okazało się, że mam nietolerancje na gluten pszeniczny prawdopodobnie ze względu na stopień modyfikacji i chemizacji tych upraw. Tymczasem jedząc chleby orkiszowe i makarony z mąki ORVITA czułam się doskonale. Teraz widzę bardzo często ten sam mechanizm u wielu moich znajomych czy klientów, którzy odzyskują zdrowie i radość jedzenia pysznych chlebów czy makaronów z oryginalnego orkiszu po wielu latach zmagań z dietą bezglutenową.
Z pozdrowieniami
Eliza Jaskólska
Orvita