);

DLA KOGO ORKISZ?

30-09-2023

Dla kogo Orkisz lub inaczej kto powinien jeść Orkisz?

Takie pytanie pojawiło się ze strony kilku osób, które jeszcze nie znają naszych produktów i dlatego postanowiłam zamieścić tan wpis, choć nieco oczywisty dla naszych stałych klientów to mam nadzieję, że będzie wartościowy dla osób nieznających jeszcze orkiszu i jego specyfiki.

Po pierwsze -warto wiedzieć, że nie każdy orkisz to orkisz. Chcę przez to powiedzieć, że osobiście używam i widzę dobroczynny wpływ na zdrowie wśród moich znajomych i klientów tylko w przypadku używania orkiszu prastarych odmian i dlatego ORVITA, sprzedaje tylko tę najcenniejszą odmianę OBERKULMER ROTKORN.

Po drugie - warto sprawdzić pochodzenie orkiszu szczególnie w czasie wysypu ofert niewiadomego rodzaju i pochodzenia spotęgowanego zalewem zboża z Ukrainy, które jest uprawiane wg zupełnie innych norm niż w Polsce. Innymi słowy, warto mieć zaufane źródło orkiszu jak na przykład ORVITA, która sprzedaje tylko produkty ze zboża zebranego z pól, na które sami dostarczamy 100% naszego materiału siewnego, dzięki czemu jesteśmy pewni, że nasz orkisz to ten orkisz. Wszystkie pola, na których uprawiamy nasz orkisz, są obecnie w pełni certyfikowane jako uprawy ekologiczne i znajdują się na Pomorzu i w Wielkopolsce.

Jak już mamy pewność, że mówimy o konkretnej odmianie orkiszu jak na przykład Oberkulmer Rotkorn pochodzący z zaufanego ekologicznego źródła to jestem pewna, że taki orkisz będzie służył zdrowiu każdego, może z wyjątkiem osób, które mają silną alergię, ale tu pojawia się ważny aspekt związany z nietolerancjami glutenu. Moje osobiste doświadczenie jest takie, że po zachorowaniu na Hashimoto i dysfunkcję jelit, przez wiele lat nie jadłam zbóż, będąc przekonana, że mam nietolerancje glutenu a po namowie przyjaciółki, kiedy spróbowałam Orkiszu z ORVITY okazało się, że mam nietolerancje na gluten pszeniczny prawdopodobnie ze względu na stopień modyfikacji i chemizacji tych upraw. Tymczasem jedząc chleby orkiszowe i makarony z mąki ORVITA czułam się doskonale. Teraz widzę bardzo często ten sam mechanizm u wielu moich znajomych czy klientów, którzy odzyskują zdrowie i radość jedzenia pysznych chlebów czy makaronów z oryginalnego orkiszu po wielu latach zmagań z dietą bezglutenową.

Z pozdrowieniami

Eliza Jaskólska

Orvita

Polecane produkty

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
MĄKA ORKISZOWA DELIKATNA ORvita EKO, typ 1050, 1kg

MĄKA ORKISZOWA DELIKATNA ORvita EKO, typ 1050, 1kg

Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...

Polecane artykuły

TWÓJ CHLEB MA ŻYCIOWE ZNACZENIE

TWÓJ CHLEB MA ŻYCIOWE ZNACZENIE

03-07-2021
My też nie wyobrażamy sobie życia bez chleba. Jakiś czas temu jedno z nas zadało pytanie: dlaczego podczas ostatniej wieczerzy Jezus wziął i...
Makaronowy "RYŻ" z grzybami

Makaronowy "RYŻ" z grzybami

07-07-2020
Makaron w formie ryżu to dość rzadki ale oryginalny kształt, który zagościł w naszym sklepie. Świetnie smakuje jako dodatek do zup. W...
23 WARIACJE NALEŚNIKÓW czyli kreatywna kuchnia ORvity

23 WARIACJE NALEŚNIKÓW czyli kreatywna kuchnia ORvity

05-06-2020
Naleśniki to jedne z najpopularniejszych potraw w kuchniach świata, niezależnie od szerokości geograficznej. Mogą mieć różne nazwy i...