);
Najczęściej babeczki/muffinki występują w wersji "na słodko". Takie lubimy najbardziej, ale ... Czasem zmierzamy się z jednymi z boleśniejszych decyzji typu "ograniczam cukier".
Wtedy właśnie uruchamia się w nas kreatywność i szukanie innych zdrowych rozwiązań. Tak powstały nasze warzywne babeczki, które okazały się świetną wytrawną przekąską, pełną drogocennych składników tj. ziarna orkiszu i warzyw (których szczególnie młodsze tygrysy nie koniecznie lubią najbardziej :) Okazało się, że forma babeczki jest na tyle przyjazna, że polubili ją i starsi i młodsi.
Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest jego prostota i czas.
Oto, co będzie nam potrzebne:
2 duże jajka
niecała szklanka orkiszowej mąki jasnej 630
2 łyżki jogurtu
2 łyżki oliwy, oleju słonecznikowego (lub innego tłuszczu, który używamy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bio)
sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania(np. carry, harrisa, kmin rzymski, oregano itp.)
warzywa:
pół rozdrobnionego brokuła
2 starte marchewki
1 posiekana cebula
można dodać inne warzywa wg uznania
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i resztę składników ciasta.
Ciasto powinno być gęste i wystarczająco słone
Rozdrabniamy warzywa.
... i łączymy z ciastem
Nakładamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na ok. 20 minut
Możemy posypać parmezanem, podać z ketchupem czy pesto.
Smacznych wrażeń :)