);

ORKISZOWE TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO

14-10-2019

Orkiszowe tagliatelle wprowadziliśmy do naszej oferty w ub. roku. Ma łagodny orkiszowy smak. Możemy podawać je na wiele sposobów (część sygnałów o Waszych wariacjach kulinarnych dociera do nas :). Najczęściej podajemy z sosami bolognese i carbonara, ale ostatnio w naszej kuchni wyśmienicie smakuje lekko otoczone pietruszkowo - bazyliowym pesto :)

Oto przepis na 4 osoby:

opakowanie makaronu Orvita Tagliatelle gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i przelewamy wodą

 

Składniki pesto:

- 1/2 szkl pestek słonecznika

- 1/2 szkl. orzechów (nerkowca lub włoskich)

- 1 szkl natki pietruszki

- 1/2 szkl listków bazylii

- sok z połówki cutryny

- 5 łyżek oleju (słonecznikowy, orzechowy lub inny tłoczony na zimno)

- tarty parmezan (opcjonalnie)

- sól, pieprz

Słonecznik i orzechy mielimy (część możemy zostawić nie rozdrobnione). Wszystkie liście drobniutko siekamy lub blendujemy. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, Dodajemy sól i pieprz do smaku. Można posypać płatkami migdałów lub prażonymi pestkami słonecznika.

Pesto łączymy z makaronem delikatnie mieszając i podajemy z radością :)