CZEKOLADOWY BUDYŃ ORKISZOWY
Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście fanami budyniu, to możesz zrobić ten deser w wersji super ekologicznej. Nie musisz korzystać z proszku z torebki, możesz z powodzeniem zastąpić go eko mąką orkiszową a zamiast cukru dodać miód lub ksylitol.
W naszej kuchni powstał budyń "hildegardowy", czyli połączenie mąki orkiszowej i kasztanowej
Składniki:
Mąka Orkiszowa Eko jasna 630 Orvita - 2 łyżki
Mąka kasztanowa Bio Orvita - 1 łyżka
Mleko (może być roślinne) - 2,5 szklanki
Łyżeczka masła
do posłodzenia miód, ksylitol itp.
może być ekstrakt wanilii (opcjonalnie)
2 szklanki mleka zagotować z masłem i miodem. Do 1/2 szklanki zimnego mleka wsypać mąkę i kakao, roztrzepać trzepaczką by nie było grudek, wlać do gotującego mleka mieszając, zagotować. Przelewać do miseczek. Można dodać owoce, dżemy, musy, orzechy itp.
W wersji jeszcze bardziej "hildegardowej" można dodać cynamon i galgant.
Smacznych wrażeń :)
Angielska
Niemiecka