CZEKOLADOWY BUDYŃ ORKISZOWY

08-11-2024

Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście fanami budyniu, to możesz zrobić ten deser w wersji super ekologicznej.  Nie musisz korzystać z proszku z torebki, możesz z powodzeniem zastąpić go eko mąką orkiszową a zamiast cukru dodać miód lub ksylitol.

W naszej kuchni powstał budyń "hildegardowy", czyli połączenie mąki orkiszowej i kasztanowej

 

Składniki:

Mąka Orkiszowa Eko jasna 630 Orvita - 2 łyżki

Mąka kasztanowa Bio Orvita - 1 łyżka

Mleko (może być roślinne) - 2,5 szklanki

Łyżeczka masła

Łyżka kakao bio

do posłodzenia miód, ksylitol itp.

może być ekstrakt wanilii (opcjonalnie)

2 szklanki mleka zagotować z masłem i miodem. Do 1/2 szklanki zimnego mleka wsypać mąkę i kakao, roztrzepać trzepaczką by nie było grudek, wlać do gotującego mleka mieszając, zagotować. Przelewać do miseczek. Można dodać owoce, dżemy, musy, orzechy itp.

W wersji jeszcze bardziej "hildegardowej" można dodać cynamon i galgant.

Smacznych wrażeń :)

Polecane produkty
MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Kakao sproszkowane 250g BIO BATOM
Kakao w proszku otrzymywane z ziaren kakaowca, o obniżonej zawartości tłuszczu. Posiada mocny, wytrawny smak. Doskonałe do wypieków, czekola...
Mąka BIO z kasztanów jadalnych, 500g
  Marka:   SAGI Włochy   Mąka kasztanowa BIO to produkt uzyskany z przemiału suszonych ekologicznych kasztanów jadalnych (maroni). Kaszta...