BUŁKI ORKISZOWE NA PODMŁODZIE
Jeśli chcesz znacznie zmniejszyć ilość drożdży w cieście to ten przepis jest dla Ciebie :)
Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze i głęboki smak - oto cechy bułek, które przygotujesz dzięki podmłodzie.

Podmłoda (inaczej poolish) to zaczyn z mąki, wody i minimalnej ilości drożdży, który pozwala uzyskać wyjątkową strukturę pieczywa. Wymaga więcej czasu i cierpliwości, ale efekt wynagrodzi nam dodatkowe starania.
Dzięki wstępnemu fermentowaniu podmłody:
- Używamy mniej drożdży, co sprawia, że bułki są lepiej strawne dla naszych jelit
- Wypiek nabiera głębszego aromatu
- Skórka staje się chrupiąca, a środek wilgotny i delikatny
- Wydłuża się czas świeżości, bułki nie zsychają się następnego dnia
Nasze bułki zostały jeszcze wzbogacone o dodatek babki jajowatej (może być też płesznik), co wpłynęło na większą łagodność dla układu pokarmowego.
Składniki
Dzień 1 - Podmłoda:
150 g eko mąki orkiszowej Razowej Orvita
150 g wody
1g (jak ziarnko grochu) drożdży
Mieszamy do połączenia składników i zostawiamy na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej
Dzień 2 - Ciasto właściwe
350g eko mąki orkiszowej Jasnej Orvita (plus dodatkowa ilość do oprószenia)
200 g wody
5 g drożdży
15 g miodu płynnego
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki babki jajowatej lub płesznik zmielonej
olej do natłuszczenia
sezam, mak do posypania
Do składników ciasta właściwego dodajemy podmłodę, dobrze wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie ciasto lekko spłaszczamy i składamy naciągając jeden bok na przeciwległy powtarzając tą czynność trzykrotnie. Ponownie zostawiamy na kolejne 30 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy wałek, dzielimy na 10 części, które formujemy na okrągłe bułki. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce, po czym przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Bułki możemy naciąć po środku lub posmarować wodą i posypać makiem lub sezamem. Pieczemy przez 15 - 20 minut lub do złotobrązowego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznych wrażeń :)