BUŁKI ORKISZOWE NA PODMŁODZIE

10-03-2025

Jeśli chcesz znacznie zmniejszyć ilość drożdży w cieście to ten przepis jest dla Ciebie :)

Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze i głęboki smak - oto cechy bułek, które przygotujesz dzięki podmłodzie.

Podmłoda (inaczej poolish) to zaczyn z mąki, wody i minimalnej ilości drożdży, który pozwala uzyskać wyjątkową strukturę pieczywa. Wymaga więcej czasu i cierpliwości, ale efekt wynagrodzi nam dodatkowe starania.

Dzięki wstępnemu fermentowaniu podmłody:

  • Używamy mniej drożdży, co sprawia, że bułki są lepiej strawne dla naszych jelit
  • Wypiek nabiera głębszego aromatu
  • Skórka staje się chrupiąca, a środek wilgotny i delikatny 
  • Wydłuża się czas świeżości, bułki nie zsychają się następnego dnia

Nasze bułki zostały jeszcze wzbogacone o dodatek babki jajowatej (może być też płesznik), co wpłynęło na większą łagodność dla układu pokarmowego.

Składniki

Dzień 1 - Podmłoda:

150 g eko mąki orkiszowej Razowej Orvita

150 g wody

1g (jak ziarnko grochu) drożdży

Mieszamy do połączenia składników i zostawiamy na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej

 

Dzień 2 - Ciasto właściwe

350g eko mąki orkiszowej Jasnej Orvita (plus dodatkowa ilość do oprószenia)

200 g wody

5 g drożdży

15 g miodu płynnego

2 łyżeczki soli

3 łyżeczki babki jajowatej lub płesznik zmielonej

olej do natłuszczenia

sezam, mak do posypania

Do składników ciasta właściwego dodajemy podmłodę, dobrze wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie ciasto lekko spłaszczamy i składamy naciągając jeden bok na przeciwległy powtarzając tą czynność trzykrotnie. Ponownie zostawiamy na kolejne 30 minut.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy wałek, dzielimy na 10 części, które formujemy na okrągłe bułki. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce, po czym przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Bułki możemy naciąć po środku lub posmarować wodą i posypać makiem lub sezamem. Pieczemy przez 15 - 20 minut lub do złotobrązowego koloru. Studzimy na kratce.

Smacznych wrażeń :)

Polecane produkty
MAKA ORKISZOWA JASNA ORvita EKO, typ 630, 1 kg
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Babka Jajowata łupiny BIO 150g BATOM
Nasiona babki jajowatej wspomagają odchudzanie (zmniejszając uczucie głodu). Znajdują również zastosowanie jako środek osłonowy w chorobie w...
MĄKA ORKISZOWA RAZOWA ORvita EKO, typ 2000, 1 kg
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Sezam BIO biały niełuskany 250g, Batom
Sezam Bio biały niełuskany.
Polecane artykuły
BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
BUŁKI KOMPROMISOWE czyli i na zakwasie i na drożdżach
28-06-2023
Orkiszowy chleb na zakwasie jest uznawany za najzdrowsze pieczywo. Ale czasami przychodzi ochota na pulchne i chrupkie bułeczki :) I dlatego...
ORKISZOWY CHLEBEK CZOSNKOWO - ZIOŁOWY
ORKISZOWY CHLEBEK CZOSNKOWO - ZIOŁOWY
17-06-2024
Chlebek czosnkowo - ziołowy "do rwania" jest świetną przekąską lub dodatkiem do grilla czy sałat zamiast tradycyjnego pieczywa.
CHLEB NA ZACZYNIE
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...