);
Bertramwurzel gemahlen
Korzeń bertramu rzymskiego (łac. Anacyclus pyretrum) to niezastąpiona i cenna przyprawa w kuchni Hildegardy. Bertram ma łagodno-ostry smak i można go dodawać niemal do wszystkich potraw.
Regularne zażywanie bertramu wpływa na wzmocnienie odporności, jest niezastąpiony podczas przeziębień i infekcji, usuwa zaflegmienie. Ma też działanie przeciwwirusowe. Dzięki bertramowi możemy wspomóc również nasz system nerwowy oraz poprawić nastrój.
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności.
kraj pochodzenia: Austria
Składniki: korzeń bertramu mielony.
Chronić przed światłem, przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: 1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.
Kraj pochodzenia: Austria
Producent:
Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria